Utama Blog

Blog

Apakah Silk Screen Printing Dan Kelebihannya Dalam Industri Printing T-Shirt

printing tshirt silk screen printing mafeya apparel

Hi! Perkongsian kami untuk kali ini adalah berkenaan kaedah cetakan Silk Screen Printing yang paling popular dan meluas dalam industri Printing T-Shirt terutamanya dalam industri percetakan pakaian & cenderahati.

Apa Itu Cetakan Silk Screen?

Cetakan atau printing Silk Screen merupakan teknik cetakan yang mendapat permintaan tinggi dari pelanggan kami terutama tempahan T-Shirt Printing & Cenderahati kerana kosnya lebih murah dan boleh dihasilkan untuk kuantiti yang banyak.

Hasil Printing T-Shirt Silk Screen

Silk Screen dalam bahasa Malaysia dipanggil Saring Sutera. Cuma ianya lebih biasa disebut Silk Screen Printing dalam industri percetakan.

Dalam kaedah ini, ia melibatkan beberapa proses yang perlu diikuti dengan teliti untuk mendapatkan hasil cetakan yang berkualiti seperti berikut:

  • Penghasilan Artwork Grafik / Design – Ini melibatkan proses menghasilkan gambar atau grafik, kemudian mengasingkan warna dan mencetak gambar/grafik tersebut ke atas kertas filem khas dengan menggunakan printer.
  • Penghasilan Blok – Proses membuat blok mengunakan kayu, besi atau aluminium berbentuk segi empat. Kemudian kain sutera atau mesh dilekatkan dengan tegang ke atas blok tersebut. Selepas itu satu bahan khas disapukan ke atas mesh/kain sutera untuk membentuk satu lapisan. Lapisan tersebut dikeringkan di tempat yang kadar pencahayaan yang minimum.
  • Pemindahan imej – Memindahkan imej yang telah dicetak pada kertas filem tadi (no. 1), dipindahkan kepada blok dengan proses pendedahan ke atas cahaya secara tertumpu. Setelah itu, blok tadi di cuci menggunakan air untuk melengkapkan proses pemindahan imej.
  • Dye/ Dakwat Khas – Yang terakhir adalah menyapu dye pada blok keatas permukaan baju atau cenderahati. Kemudian dye dikeringkan menggunakan pengering khas. Setelah kering pihak kami biasanya melakukan proses Quality Control. Proses ini dapat mengesan sekiranya terdapat kesalahan atau kecacatan pada hasil cetakan. Ini sangat penting sebelum produk melalui proses pembungkusan & penghantaran/penyerahan kepada pelanggan.

silk-screen-printer

Proses Printing T-Shirt (Silk Screen)

Kaedah Printing Silk Screen juga terbahagi kepada beberapa kategori :

  1. Water Base (berasakan air)
  2. Cetakan Getah (rubber dye)
  3. Cetakan Timbul (emboss dye)
  4. Cetakan Pantul Cahaya (glow in the dark)
  5. Cetakan Baldu (flock) dan banyak lagi.

Kaedah Silk Screen memerlukan pemain industri ini menyediakan peralatan yang lengkap. Ini bagi memudahkan mereka menyelesaikan setiap proses yang diperlukan dalam kaedah ini.

Ini memerlukan ketelitian yang tinggi bagi menjamin kualiti hasil cetakan. Kebiasaannya pengusaha industri menetapkan Minimum Order Quantity (MOQ) untuk kaedah ini.

Harga cetakan Silk Screen adalah berbeza mengikut design, bilangan warna cetakan dan saiz cetakan. Harganya juga bergantung pada jenis cetakan & dye yang anda inginkan.

Sekiranya anda Berminat untuk membuat tempahan Printing T-Shirt Silk Screen dari pihak kami, Boleh hubungi kami di talian 017-229 0994. Harga boleh bincang, jangan risau !

LOKASI SHOWROOM

Mafeya Apparel
OH! T-SHIRT
32-A, Jalan Kristal J7/J,
Seksyen 7, 40000 Shah Alam,
Selangor Darul Ehsan.

WAKTU PEJABAT
Isnin hingga Jumaat (9.30 am – 6.00 pm)
Sabtu (9.30 am – 1.00 pm)
Ahad & Cuti Umum – TUTUP

HOTLINE
+6 03 – 5523 6690 (Office)

mafeya sdn bhd
Follow kami di Facebook dan Instagram untuk kemaskini terkini yang menarik setiap hari.

0 Komen

Kami tidak bertanggungjawab kepada komen yang disiarkan dan ianya adalah tanggungjawab sepenuhnya pemilik komen. Anda dilarang untuk menulis komen berunsur spam, bersifat kasar, menyakitkan hati, lucah, lari dari topik dan perkara-perkara yang melanggar undang-undang.

Tiada komen lagi. Jadi yang pertama tinggalkan komen!

Buat Komen

Nota: Alamat e-mel anda tidak akan dikongsi oleh pihak ketiga. Ruang bertanda * adalah wajib diisi.

Sebut Harga